fbpx

Chcete se dozvědět víc? Zavolejte nám: +420 792 323 220

Blog

Jaký je nejlepší programovací jazyk pro děti?


6 minut čtení

Učit se programovat je v dnešní době velmi populární, ale ne všechny děti se chtějí v budoucnu stát programátory. V raných fázích vývoje slouží programování ke stimulaci intelektuálního pokroku. V tomto článku vám představíme nejlepší programovací jazyky pro děti.

Nejoblíbenější programovací jazyky - je přínosné je znát?

Téměř do všech oblastí našeho života zasahují technologie. Jsme obklopeni programy, aplikacemi, grafikou a animacemi. V dnešním světě, kdy je civilizační pokrok větší než kdy jindy, není učení se IT dovednostem jen možností, ale nutností. Měli bychom to mladým generacím usnadnit, protože práce s počítačem bude téměř jistě součástí jejich budoucích profesí.

Měly by se děti učit programování?

Seznam výhod je velmi rozsáhlý. Děti by se rozhodně měly učit programovat. Mohou díky němu získat dovednosti a schopnosti, které jsou nezbytné pro jejich budoucí zaměstnání, ale jejich význam jde mnohem dál. Učení se novému jazyku je vše, co programování obnáší. K jeho zvládnutí je zapotřebí určité intelektuální úsilí a také schopnost logického myšlení. Abyste dosáhli svého cíle, musíte být schopni sami spojovat části kódu dohromady. Protože existuje mnoho algoritmů a kombinací, z nichž si můžete vybrat, může to být někdy docela obtížné. Přesnost, kreativita, trpělivost a představivost jsou vlastnosti, které si vaše děti budou rozvíjet při plnění stále složitějších úkolů.

Výhody programování:

  • získání analytických dovedností,
  • kreativní řešení problémů,
  • nápadité myšlení,
  • zvýšení produktivity,
  • větší vytrvalost a trpělivost,
  • zvýšení sebedůvěry,
  • efektivnější osvojování dalších předmětů,
  • získání dovedností v oblasti informačních technologií potřebných pro budoucí povolání

Jaký je nejlepší programovací jazyk pro děti?

Výběr správného programovacího jazyka je na začátku cesty  programování klíčový. Pro zajištění úspěšného rozvoje učení bude vaše dítě  hromadit poměrně velké množství technických znalostí a my mu musíme tento proces co nejvíce zjednodušit. Dítě potřebuje být do projektu plně zapojené, zvědavé a přemýšlivé, jinak obvykle nedosáhne pokroku, který očekáváte. Důležité je poutavé, barevné rozhraní, jednoduchý způsob předávání informací a kvalita znalostí. Projdeme si několik nejoblíbenějších programovacích nástrojů pro děti ve věku 7 až 13 let.

Scratch - stojí za to ho znát?

Scratch byl vytvořen pro děti ve věku 7 až 16 let a je bezpochyby nejoblíbenější ze všech. Je efektivní díky svému intuitivnímu rozhraní a kódu ve tvaru kvádru. Pomáhá dětem při rozpoznávání jednotlivých prvků kódu a usnadňuje jeho pochopení, zejména na začátku. Se Scratchem je dobré začít, protože i začátečníci jsou schopni naprogramovat svůj první projekt, což zvyšuje motivaci k dalšímu učení. Scratch může poskytnout mnohem více než jen uživatelsky přívětivé rozhraní. Jeho nejvýznamnější výhodou je možnost vytvářet zajímavé, barevné hry, animace a obrázky, což přináší spoustu radosti všem dětem.

Scratch online i prezenčně 

Máme velký výběr kurzů ve Scratchi. Jeden kurz má obvykle 14 lekcí a jedno setkání trvá 2x 45 minut. Na konci každého kurzu obdržíte certifikát jako potvrzení o absolvování. Budeme se těšit jak prezenčně tak online.

Co dalšího se dozvíte?

Scratch je také známý svou online komunitou, která se může pochlubit více než 16 miliony uživatelů po celém světě! Webové stránky umožňují sdílet názory, nápady a vzájemně se motivovat a inspirovat. Chcete-li se stát členem této komunity, musíte být příjemní, přátelští a zdvořilí k ostatním členům.

Blockly

Aplikace Blocky je docela podobná aplikaci Scratch, ale vytvořila ji společnost Google. Je také založen na kódu ve tvaru kvádru, ale obsahuje i prvky jiných programovacích jazyků. Je také známá jako knihovna JavaScriptu pro vizuální programování. Je to skvělý nástroj pro děti od 8 let.

Python

Tento jazyk se od předchozích dvou liší jen málo. Je mnohem složitější, ale pro děti stále zvládnutelný. S jazykem Python mohou programovat na mnohem vyšší úrovni a je to také skvělý výchozí bod pro pokročilejší a složitější programovací nástroje. Používání jazyka Python může být pro mladé lidi zábavné a poutavé, protože jim poskytuje představu o tom, jaké to je profesionálně programovat. Python je předpokladem pro práci s pokročilejším softwarem. 

Pro všechny začátečníky v Pythonu máme skvělou volbu - kurz je určen právě pro děti ve věku 10 až 12 let. Je to nejefektivnější metoda, jak si tento univerzální programovací jazyk osvojit. Minecraft je naopak nejoblíbenější počítačovou hrou posledního desetiletí. Kombinace obou je skvělým řešením, jak vnést do volného času dítěte určitou vzdělávací hodnotu. Podívejte se na výběr našich kurzů, kde získáte více informací.  

JavaScript

Další programovací jazyk, který si zaslouží zmínku. Byl použit k vytvoření prohlížečů Google Chrome, Mozilla Firefox nebo Internet Explorer. Umožňuje převést některé internetové dokumenty na interaktivní aplikace.

Mezi další oblíbené programovací jazyky patří LUA, LOGO, Robo Logic, Cargo Bot, Algoid, Light-bot nebo KTurtle.

FAQ:

1. Jaký je nejoblíbenější programovací jazyk pro děti?

Scratch. Umožňuje výuku vizuálního kódování od základů. Pro snazší slučování jsou části kódu ve formě bloků.

2. Jak naučit děti Scratch?

Doporučujeme naše online a prezenční kurzy, které obvykle trvají 14 týdnů.

3. Jak přesvědčit dítě, aby se učilo programování a robotiku?

Záleží na každém dítěti, ale obvykle pomůže ukázat mu některou z her založených na Scratchi. Tyto hry jsou obvykle zábavné a jednoduché na učení.


Předchozí Další

User Rating: 5 / 5

Hodnocení článku

Nejděsivější programovací chyby v historii
Blog

Nejděsivější programovací chyby v historii

První programovací jazyk byl vytvořen v 50. letech. Postupem času se objevily pokročilejší programovací prostředí a začaly se rozvíjet...

Číst
Vypněte počítače, je tady Turing Tumble
Blog

Vypněte počítače, je tady Turing Tumble

Odkud se vzal název Turing Tumble Pokud jste pozorní čtenáři našich článků na blogu, tak vám jistě něco bude říkat Turing - Alan Turing,...

Číst