fbpx

Chcete se dozvědět víc? Zavolejte nám: +420 792 323 220

Programowanie dla dzieci Scratch
Blog

Programování ve Scratch - vyplatí se to?


6 minut čtení

Výuka programování je vynikající způsob, jak rozvíjet analytické schopnosti dětí. Pro budoucí kariéru našich dětí má zásadní význam. V tomto článku si vysvětlíme, proč je vhodné začít dobrodružství s kódováním v jazyce Scratch.

Scratch

Scratch je snadno pochopitelný a fundamentální výukový programovací jazyk pro děti. I ti nejmenší účastníci mohou začít své dobrodružství s kódováním jednoduchým a příjemným způsobem. Uživatelé mohou na webových stránkách vytvářet projekty pomocí rozhraní podobné blokům, které je na začátku cesty za kódováním nesmírně praktické. Scratch tak umožňuje pochopit podstatu kódování, ale také věnovat se složitější úkolům.

Programování pro děti - nová éra školního vzdělávání


Ministerstvo školství považuje programování za velmi přínosné pro školní vzdělávání. Navíc se ukazuje, že toto přesvědčení je rozšířené i mezi širokou veřejností. O tom není pochyb.  Je velmi důležité hledat nové zdroje zábavy pro děti, zejména v současné době, kdy se dálkové studium stává stále běžnější a neoddělitelnou součástí našich životů. Neexistuje lepší způsob, jak vyplnit volný čas dětí, pokud se mohou vzdělávat i bavit zároveň. Bohužel se zatím naše děti na základních a středních školách většinou nesetkávají s programováním tak, jak by si zasloužilo.

 

Výhody Scratch online

  • Děti mohou navštěvovat výuku z pohodlí svého domova.
  • Kurzy programování jsou skvělým způsobem, jak kreativně vyplnit volný čas dětí.
  • Nemusíte ztrácet čas dojížděním. Šetří čas rodičů i dětí.
  • Komunikace s učitelem je snadná a pohodlná.
  • V období pandemie se ukázalo, že při dobrém zvládnutí může být online výuka plnohodnotnou náhradou prezenční výuky.
  • K účasti stačí počítač a přístup k internetu.

Co je třeba vědět o Scratch?


První verze programu Scratch byla vyvinuta v roce 2003. U vzniku byl vývojář Mitchel Resnick, americký spolutvůrce řady Lego Mindstorms a simulačního jazyka StarLogo. Scratch odkazuje na techniku míchání hudby oblíbenou v hiphopové komunitě. Programování pomocí jazyka Scratch, v přeneseném slova smyslu, připomíná kombinování jednotlivých kousků kódu ve tvaru kvádru.

Hlavní pravidla jazyka Scratch


Mnozí z nás jsou v rozpacích, jak mohou i tříleté děti programovat své první hry, příběhy nebo animace. Řešením je jednoduché a uživatelsky přívětivé rozhraní. Prvky Scratche mají tvar kvádru a jejich kombinování je jednoduché a intuitivní. Měli byste také vědět, že Scratch má vlastní komunitu, kde mohou uživatelé sdílet nápady a názory na své projekty. Je to fantastický zdroj inspirace a zlatý důl informací.

Je přínosný pro výuku programování dětí? Ano!


Obliba kódování v poslední době roste. Pomáhá při rozvoji analytických i mezilidských dovedností. Každý projekt vyžaduje přesné vyjádření myšlenek a očekávání. Kódování učí hledat nová řešení, vyvozovat závěry a být trpělivý. Pokrok v učení se kódování je navíc možný pouze metodou pokusů a omylů.

Během výuky programování vaše dítě bude rozvíjet:

  • Trpělivost,
  • Schopnost hledat nová řešení,
  • Logické myšlení,
  • Vytrvalost,
  • Schopnost přijímat neúspěchy,
  • Abstraktní myšlení.


Stojí za zmínku, že všechny výše uvedené dovednosti výrazně zlepší život vašich dětí ve všech směrech. Pomohou jim při řešení problémů v profesním i osobním životě.  Důležitá je také schopnost učit se z vlastních chyb a příjmat neúspěch jako výzvu a další krok k požadovanému cíli.

Pro zajímavost: Právě vytrvalost byla jednou z nejdůležitějších vlastností, díky které Ray Kroc vybudoval jeden z největších obchodních retězců - McDonald's. 

Scratch online - Coding Giants

Nabízíme následující kurzy pro děti:

Kurzy jsou zajímavé, pestré a přizpůsobené každé věkové skupině.

Jak učíme Scratch v Coding Giants?

  • Úvod do Scratch,
  • Vytváření prvních her ve Scratch,
  • Shrnutí a Opakování,
  •  Zpětná vazba

FAQ:

1. Co když se mému dítěti nebude líbit na hodině programování?

Coding Giants jsou na takový scénář připraveni. Máte možnost odstouptit od smlouvy po první lekci s plnou finanční náhradou nebo přejít na jíný nabízený kurz.

2. Jakou roli může programování hrát v životě mého dítěte?

Pochopení počítačů a základů kódování pomáhá dětem rozvíjet porozumění tomu, jak věci fungují. Ukazuje jim také, jak softwaroví inženýři používají matematiku k logickému a kreativnímu řešení problémů.

3. Je možné se přihlásit do vyššího ročníku?

Ano. Nabízíme třídy pro různé věkové skupiny s různou úrovní složitosti.


Předchozí Další

User Rating: 5 / 5

Hodnocení článku

Umělá inteligence v každodenním životě. Ani nevíte, že ji používáte!
Blog

Umělá inteligence v každodenním životě. Ani nevíte, že ji používáte!

Před deseti lety bylo téma umělé inteligence spojováno spíše se science fiction než s blížící se realitou. Dnes si již nikdo nedělá...

Číst
Nejděsivější programovací chyby v historii
Blog

Nejděsivější programovací chyby v historii

První programovací jazyk byl vytvořen v 50. letech. Postupem času se objevily pokročilejší programovací prostředí a začaly se rozvíjet...

Číst