fbpx

Chcete se dozvědět víc? Zavolejte nám: +420 792 323 220

Blog

Proč je výhodné vzdělávat děti v oblasti umělé inteligence?


6 minut čtení

Nové technologie a umělá inteligence se staly nezbytnou součástí našeho každodenního života. Navíc mají stále větší vliv na pochopení probíhajících změn ve světě i mimo něj a na přizpůsobení se jim. Při vhodném použití mohou být neocenitelné i pro rozvoj dítěte. Proč se tedy vyplatí vzdělávat děti v oblasti umělé inteligence? Čtěte dále a dozvíte se to!

Umělá inteligence mění svět

Vstupujeme do éry partnerství s AI - učíme se s ní konverzovat, hrát si s ní a přizpůsobovat se této nové realitě. Pokusy omezit její používání, například mezi studenty, jsou často důsledkem nejistoty a nepochopení. Je zajímavé, že podobná situace kdysi nastala u matematických kalkulaček.

Umělá inteligence tu s námi zůstane natrvalo, ať chceme, nebo ne. Proto je tak důležité vědomě vzdělávat děti a mladé lidi, aby věděli, jak takové nástroje bezpečně a eticky používat.

V příštích letech bude umělá inteligence integrována do většiny každodenních aplikací a donutí nás ji tak či onak používat, aniž bychom si to uvědomovali. Příklady využití umělé inteligence se již objevují v různých oblastech, jako je marketing, služby, gastronomie, grafika, bankovnictví, IT, včetně populárních programů, jako je Canva, nástroj ChatGPT nebo Midjourney. Tento trend je stále běžnější a AI se stává naším každodenním pomocníkem - mimo jiné při plánování učení a rychlém vyhledávání důležitých informací.

Umělá inteligence představuje také hrozbu

Umělá inteligence není jen zábava a učení, ale také mocný nástroj, který může být zneužit škodlivým způsobem. Mohou například nastat situace, kdy je umělá inteligence použita k vygenerování škodlivého kódu. Ohroženy jsou i budoucí generace - děti stále častěji považují AI za přítele a obracejí se na umělou inteligenci v osobních záležitostech. To může vést k extrémním situacím, kdy se AI stane hlavním zdrojem emocionální podpory a nahradí lidské vztahy.

Existují také obavy, že technologie může rozvíjet své hodnoty na základě falešných informací, což povede k předsudkům a zaujatosti. Tyto hrozby se projevují zejména v souvislosti se vzděláváním, kde současné výukové metody nemusí být dostatečné k tomu, aby připravily mladé generace na výzvy budoucnosti.

Výzva pro vzdělávání

Přestože existuje stále více vzdělávacích programů a iniciativ, které se snaží zavádět nové přístupy k výuce, stále je patrná nedostatečná připravenost učitelů a škol na zavádění nových technologií a rozvoj budoucích dovedností u studentů. To může vést k ještě většímu rozdělení mezi těmi, kteří si mohou dovolit přístup k nejnovějším technologiím, a těmi, kteří si ho dovolit nemohou.

Děti si musí osvojit kritické myšlení, schopnost klást otázky, řešit problémy a pracovat v týmu, stejně jako efektivní komunikační dovednosti. Vývoj umělé inteligence představuje obrovské příležitosti, ale také značné výzvy, zejména v kontextu vzdělávání.

Aby učitelé a žáci mohli efektivně fungovat v rychle se měnícím světě, je nutná jejich náležitá příprava na používání umělé inteligence. V opačném případě bude pro dítě náročnější držet krok se získáváním znalostí a bránit se potenciálním digitálním hrozbám.

Umělá inteligence mění svět - stojí za to se na tuto realitu připravit.

Učíme, jak umělou inteligenci bezpečně používat

Proto jsme pro vás připravili workshopy Code with Giants, tentokrát na téma: V zemi (AI) budoucnosti! Během nich děti seznámíme s tématem umělé inteligence, ukážeme jim nejoblíbenější nástroje a vysvětlíme, jak je bezpečně používat.

V těchto lekcích mají děti a teenageři ve věku od 7 do 18 let také možnost zjistit, zda programování je vášeň, kterou stojí za to rozvíjet. Lekce jsou rozděleny podle věkových kategorií a programovacích prostředí.

Vyučujeme programování na různých platformách a jazycích, např:

Scratch, Minecraft, Python, Kodu, C#, App Inventor, HTML, JavaScript, CSS.

Nabízíme také inovativní kurzy, které spojují výuku matematiky se světem Minecraftu.

Pomozte svému dítěti pochopit umělou inteligenci a připojte se k nejlepší škole programování pro děti a mládež v Česku.


Předchozí Další

User Rating: 5 / 5

Hodnocení článku

Vypněte počítače, je tady Turing Tumble
Blog

Vypněte počítače, je tady Turing Tumble

Odkud se vzal název Turing Tumble Pokud jste pozorní čtenáři našich článků na blogu, tak vám jistě něco bude říkat Turing - Alan Turing,...

Číst
Programowanie dla dzieci Scratch
Blog

Programování ve Scratch - vyplatí se to?

Výuka programování je vynikající způsob, jak rozvíjet analytické schopnosti dětí. Pro budoucí kariéru našich dětí má zásadní význam. V...

Číst